Billigt lågprisflyg till Sardinen

18 Jun

Italienska Sardinien ligger och guppar mitt i Medelhavet men har förblivit förvånansvärt okänt för oss svenskar. I år är chartersatsningen mer rejäl och dessutom går det lågprisflyg dit i sommar så nu är det dags att upptäcka Medelhavets näst största ö och allra vackraste bad. Över havet är det lika långt till Italien som till Tunisien från Sardinien. Ön som är Granne med Korsika är en historiens korsväg och det märks inte minst på den största charterorten, staden Alghero på nordvästkusten. Här styrde katalaner från Iberiska halvön i 400 år från mitten av 1300-talet. Fortfarande är den lokala dialekten full av katalansk- och spanskklingande ord. I de smala gränderna i gamla stan med utsökta (men dyra) skaldjursrestauranger visar alla gatuskyltar både det italienska och det katalanska namnet – historien är aldrig långt borta. Strax norr om staden, inte längre än att man kan gå, bjuder naturen dock på stora sanddyner, knotiga tallar och skönt långgrunt hav, mycket mysigare än i stan.

De allra bästa stränderna – några i världsklass – hittar man längre norrut, där havsslipade klippor och sandstränder avlöser varandra.På för- och eftersäsongen – då det dessutom är riktigt varmt i havet – behöver man inte trängas på paradisstränder som La Pelosa. Men under högsäsong får man vara glad om man hittar en tom yta att lägga badlakanet på, och vill man hyra solstol och parasoll kostar det ett par hundra.

De som har mer pengar än genomsnittsturisten kommer till ön i augusti i sina lyxyachter, gärna med plats för helikopter på akterdäck. De rika vill uppenbarligen trängas med andra rika, för nästan alla väljer Costa Smeralda i nordöst, med några av världens dyraste hotell. Man kan också möta dem i Maddalena-arkipelagen, där lyxbåtarna trängs sommartid. Även här kan man dock få gyllengul strand och turkost hav för sig själv efter augusti. Men medan några badorter packas fulla kommer nästan inga turister till stora delar av ön, framför allt det torra kuperade inlandet, som bara är riktigt grönt på våren till och med juni. Eller grönt förresten, växtligheten domineras helt av miljarder lysande blommor.

Vackert och njutbart! Vackra Korsika kan vara värt en utflykt.

Ett svar to “Billigt lågprisflyg till Sardinen”

  1. Inger Hansson 1 juli, 2007 den 1:23 e m #

    Tack för artikeln. Vi är inbokade på charter till Alghero i början på september så om vi har lite tur kommer vi efter den värsta högprisperioden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: