Flyg billigt till Maldiverna – och bo bra

10 Maj


Omgiven av den strålande vackra Indiska Oceanen ligger ögruppen Maldiverna, som länge lockat till sig besökare som vill vara säkra på att få njuta av en varm och behaglig semester. När man först anländer till Hilton kan det vara skönt att verkligen varva ner och skämma bort sig själv. Då passar det bra att inleda sin vistelse med några dagar i en Spa-villa på ön Rangali. Här blir man verkligen väl omhändertagen och man kan unna sig alla upptänkliga typer av behandlingar och massagetekniker. I vår favoritavläggning kan man ligga och beundra det färgsprakande korallrevet genom ett glasgolv, medan den kunniga personalen tar hand om en på bästa sätt.

Sen vill man flytta över till någon av de exklusiva strandvillorna på den intilliggande ön Rangalifi nolhu. Allra helst till en med egen pool och tropisk trädgård där man kan sitta och beundra havet och lyssna på det lugnande ljudet av dess stilla brus. Här har mer än en svensk hållit sig gömd för verkligheten…

God mat är naturligtvis en av hörnstenarna i en lyckad semester och de sju restaurangerna erbjuder en förnöjande omväxling. På den mest spektakulära restaurangen, Ithaa, möter maldivisk kokkonst europeisk på ett spännande och mycket välsmakande sätt. Med det som gör Ithaa så speciell är att den ligger sex meter under vattnet. Tryggt omgiven av tjocka glasväggar intar man sin måltid med en obeskrivligt vacker utsikt över korallrevet.

När man provat strandlivet några dagar rekommenderar vi en flytt ut på själva havet. Här fi nns hyddliknande små hus som är byggda på pålar direkt över vattnet. Standarden är dock så långt ifrån hyddor man kan komma, här finns alla tänkbara bekvämligheter. Och även några smått otänkbara; vad sägs till exempel om en rund säng som sakta roterar för att följa solnedgången?

Eftersom husen är uppförda i en lugn lagun behöver man inte oroa sig för vågskvalp. Här kan man dyka i vattnet nästan direkt från sovrummet, eller lata sig i jacuzzin på soldäcket. På soldäcket kan man också sitta framåt kvällen och beundra den blodröda solen som sakta sväljs av havet borta vid horisonten. Det är en bild som stannar på näthinnan länge.

2 svar to “Flyg billigt till Maldiverna – och bo bra”

 1. Mia 17 maj, 2007 den 10:06 f m #

  Djupblått vatten och kritvita stränder som aldrig tillåts bli överbefolkade. För många är Maldiverna själva sinnebilden för en romantisk semester på tu man hand. Och visst lever ögruppen upp till förväntningarna, även om det kostar lite extra.

  Landar på Male International Airport, en isolerad asfaltremsa omgiven av klarblått vatten. På knappt tio minuters avstånd ligger själva huvudstaden, också den en liten ö med vita kalkhus, gränder med marknader, en fotbollsplan och en stor moské med förgyllda kupoltak. Att gå runt ön tar en knapp timme, men sin yta till trots bor mer än en fjärdedel av Maldivernas 300 000 invånare här. Inom en radie av någon kilometer från Male finns mindre öar som tjänar rent praktiska syften för befolkningen. En av dem tjänstgör som fängelse, på en annan bränner man sopor.
  Alla turister anländer till Male innan de slussas vidare till respektive hotellö. Det är praktiskt taget omöjligt att köpa en flygstol till huvudstaden, vilket också gör processen extremt enkel – vid din ankomst väntar en representant för researrangören som tar dig vidare till en båt- eller sjöflygsanknytning.
  En timme efter att vi landat befinner vi oss återigen i luften, men denna gång på betydligt lägre höjd. När sjöflygplanet glider fram mellan molnstrimmorna ser vi flera av ögruppens 26 atoller passera under oss. Korallrev och sandbankar skapar skiftningar i vattnets färg, från djupblå till klart turkosa nyanser.

  • 80 öar bara för turister
  Efter en timmes flygresa slår det lilla flygplanets pontoner äntligen emot vattenytan. Vi landar någon kilometer utanför Sun Island, som med undantag för Male är den största av de 1 190 korallöar som utgör Maldiverna. Av knappt 200 bebodda öar är 80 helt tillägnade turister. De flesta har fått internationella namn som i vissa fall känns snudd på parodiska – Fun Island, Holiday Island och Paradise Island för att nämna några.
  Vi vecklar ut våra flygstela kroppar på en brygga som ligger och guppar i havet och efter ett par minuter kommer en båt och kör den sista biten till vår slutdestination.
  Någonstans här, i ett sparsmakat men fräscht hotellrum med svala kakelgolv tar två veckor av totalt lugn vid. Jag går 20 meter från sängkanten till strandkanten varje morgon. Sanden är vit och finkornig, luften dallrar vid det behagliga 30-strecket och havet är ett par grader svalare.

  Foto: Thomas Wiborgh/Vagabond Media
  • Privat atmosfär
  Även om Sun Islands storlek gör den bättre lämpad för barnfamiljer än många andra maldiviska öar, är det här ändå i första hand en plats där förälskade par går hand i hand längs stränderna.
  Det är nämligen inte bara sandens finkornighet, havets värme eller korallrevens skönhet som bitvis höjer Maldiverna över till exempel Thailand, och motiverar prisskillnaden. Man köper sig också en mer privat atmosfär, där stränderna aldrig tillåts bli tätbefolkade. Din granne är och förblir en silhuett i horisonten om du så önskar.
  Maldiverna är inte heller landet man åker till för att komma nära lokalbefolkningen. De anställda vid hotellen är i regel gästarbetare från mindre bemedlade grannländer. Maldivierna umgås man inte med på samma sätt som svenskar har fått till vana att göra med thailändare – man åker på sin höjd på en guidad tur till någon närliggande fiskeby för att leta souvenirer.
  Detta bör man som resenär vara införstådd med. Samtidigt är det svårt att känna sig besviken över någonting på Maldiverna. Under mina två veckor vill jag aldrig lämna Sun Island, där stränderna bitvis är så resebroschyrvackra att de känns overkliga. Kokospalmen som sträcker sig ut över en ljusblå lagun ser inklippt ut i min kameradisplay. Trickfilmad.

  • Morgonpromenader i vattenbrynet
  Dagarna passerar långsamt utan att vi gör så mycket. Snorklar, matar stora klargula saltvattensfiskar med brödbitar från bufféfrukosten. Tittar på eremitkräftor och vattenhönor som tycks fylla sina dagar med ungefär lika mycket substans som vi. En kväll efter middagen går vi till thairestaurangen där ett 30-tal gäster samlats för att mata stingrockor. Ett par revhajar i halvmetersklassen kommer också simmande.
  Sedan sover vi, hälsosamma åtta till tio timmar om dygnet. Det lär finnas ett diskotek någonstans på ön, men att gå dit känns lika främmande som att nyttja poolen. Det vi kommit hit för finns ju överallt – från morgonpromenaderna i vattenbrynet, båtturerna och snorkelutflykterna till de timslånga tupplurarna i eftermiddagssolen

 2. Nostalgi och Rosor/Linda 29 juni, 2008 den 7:01 e m #

  Hej!!
  Googlade bilder då kom din blogg upp va fina bilder du har.. Jag är ny med bloggandet men kika gärna in … Det stora blå..
  mvh Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: