Här äter du billigt i New York

12 Apr


New York är onekligen en mytomspunnen stad med en hel del riktiga original (se bilden). Och en av de vanligaste myterna är att det skulle vara en dyr stad att vistas i. Men det behöver inte vara så, särskilt inte när det gäller mat och dryck. Det finns mängder med ställen där man kan äta och dricka gott för en billig penning. Ibland är det till och med gratis.

En barrunda på Lower East Side inleds bäst på Le Père Pinard. ”Bara genom att gå förbi så kommer du märka att människorna inne på den här bistron och vinbaren har mycket roligare än vad du har,” skriver Time Out New Yorks matguide i sin recension. Och de äter säkert billigare än du också. För om du går hit före klockan sju på kvällen kan du beta av deras trerättersmeny för endast 15,99 dollar.

Välj mellan franska klassiker som grillade calamares, moules marinière och chèvre chaud till förrätt och kycklinglever, sjötunga eller varför inte en steak frites till varmrätt? Avrunda med en crème caramel och du har fått en hel middag som kostar mindre än en normal huvudrätt. Lägg till härligt arrogant fransk service, massor med levande ljus och snyggt klientel och du har gjort ett fynd.

Några kvarter norrut, i East Village, möts man helt plötsligt av mängder med indiska restauranger. Den roligaste av dem, Panna II, skryter fortfarande med att den en gång blev utnämnd till stadens bästa indiska restaurang. Det var 1997. Maten är fortfarande helt okej, och med tanke på vad man betalar så förtjänar den nästan titeln varje år. För ynka 10 dollar serveras soppa, valfri förrätt, valfri varmrätt och en kula mangoglass. De har inte vin eller öl men det går utmärkt att ta med eget, precis som på de andra ställena på första avenyn och sjätte gatan (som kallas ”Curry Row” i folkmun). Den udda belysningen, med lampor som påminner om röda chilifrukter, kan dock vara irriterande. Som tur är går det alltid undan på Panna II.

Vill man ha ännu billigare mat går man till Fried Dumpling i Chinatown. För en dollar får man fem stekta eller ångade dumplings, fyllda med fläsk eller grönsaker och serverade med soja eller en het chilisås.

Den billigaste maten hittar man dock på de krogar som helt enkelt ger bort den gratis. På Tracy J’s, nära Union Square, dukar ägaren Art upp en buffé varje vardag mellan 17.30 och 18.30. För 3 dollar får du en drink, en öl eller ett glas vin, plus möjligheten att trängas med kontorsarbetare och New York University-studenter som också vill komma åt gratismaten.

På The Thirsty Scholar, några minuter bort, finns mat från grannkrogen Ryan’s, från klockan 17.00 ”tills den tar slut”. Också gratis. På Capone’s i Williamsburg frågar bartendern dig om du vill ha en pizza varje gång du beställer en drink. Svarar du ja kommer han tillbaka någon minut senare med en rykande varm tomat- och ostpizza – utan extra kostnad.

Honky tonk-stället Rodeo Bar i Gramercy är en annan lokal favorit – varje dag spelar mer eller mindre kända live-band för publiken som sippar på perfekta Margaritas eller Lone Star-öl. Mellan 16.00 och 20.00 ackompanjeras drycken av en minibuffé, bestående av kycklingvingar och chips. Inträdet är alltid gratis, maten likaså.

För dem som endast vill dricka billigt finns det ännu fler alternativ. Billigast (fast kanske också smutsigast) är nog Doc Hollidays. På tisdagar mellan 20.00 och 23.00 får gästerna dricka obegränsat med Bud Light för samma pris som en stor stark i Stockholm – 7 dollar. På måndagar dricker tjejer gratis under samma tid, fast då för 5 dollar.

Lika charmigt slitet är 2 by 4, i East Village, där man kan dricka hur många Budweisers man vill (eller kanske klarar av) en hel kväll för 10 dollar. Annars kostar hipster-ölen PBR 2 dollar, varje dag, hela tiden.

På Trash Bar i Williamsburg kan man förutom att se lokala förmågor spela hård rock’n’roll gå lös på en öppen bar i en hel timme, varje dag mellan 20.00 och 21.00. Pris? 6 dollar. Rakt över Williamsburg Bridge, på Lower East Side, ligger Welcome to the Johnsons, en bar som försöker ge intrycket av att man klivit in i någons hem. Tv-soffor och biljardbord varvas med Pacman-pel och en mycket generös happy hour. På måndagar och torsdagar mellan 15.00 och 21.00 och fredagar och lördagar mellan 13.00 och 21.00 kostar ölen 2 dollar. Lika lite betalar man för drinkarna. Och chipsen på bardisken är så klart gratis.

Källa: DN

2 svar to “Här äter du billigt i New York”

  1. Anonymous 13 april, 2007 den 10:47 e m #

    Ska testa nästa vecka, sjukt billigt. kan det vara ätbart?

  2. Anonymous 16 april, 2007 den 6:42 e m #

    Fint att sno en artikel rakt av från DN.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: