Vackra Okavangodeltat i norra Botswana

9 Mar


I Okavangodeltat i norra Botswana finns ett av de mest fantastiska områdena i hela Afrika. Ett område som fullkomligen blomstrar av fascinerande djur- och växtliv. När vattnet står som högst sträcker sig Okavangodeltat över ett område som är nästan 16 000 kvadratkilometer stort. I deltat finns otaliga små kanaler som kantas av papyrusvass och mängder av laguner som omgärdas av praktfulla liljor. Det är inte så konstigt att området lockar till sig oräkneliga vilda djur, deltat är som en stor oas. Och även fler och fler turister har upptäckt de unika upplevelser som Okavangodeltat och Botswana erbjuder. Landet har en policy att undvika massturism och istället satsa på kvalitet, alltför att hålla naturen så intakt och påverka miljön så lite som möjligt. Detta har gjort till att deltat fortfarande är ett av de mest orörda och isolerade naturområdena på jorden.

En safari på Okavangodeltat gör man bäst i en så kallad Mokoro. Det är en traditionell kanot som man färdas med i deltats vatten och som harmonierar med omgivningen på ett slående sätt. Tänk att stilla och tyst glida fram längs med en fridfull kanal, tryggt inbäddad av den omgivande tropiska grönskan. Det är något annat än de bullriga fordon som vi förknippar med en traditionell safari på savannen.

Just det lugna färdsättet i Mokoro-kanoten gör att man verkligen får känslan att vara ett med naturen och det gör också att man inte skrämmer det enormt rika fågelliv som finns i regionen. Över 350 arter samsas om utrymmet här och det är ingen slump att området länge har varit ett Mecka för ornitologer. Här finns allt från ståtliga örnar till tusentals små färggranna fåglar av allsköns slag.

Mellan utflykterna kan man koppla av och njuta av komforten på den påkostade lodgen Vumbura Plains. Här har man utsikt över ett vattenhål som lockar till sig flodhästar. Här sitter man gärna i skymningen med något gott att dricka och lyssnar till flodhästarnas fascinerande läten. Från en annan del av lodgen kan man se både elefanter och zebror ströva förbi, till och med från sängen. För både boendet och allt annat på lodgen är utformat för att ge största möjliga naturupplevelse.

En annan av mina favoritlodger är Mombo Camp. Lodgen ligger på ön Mombo, mitt i Okavangodeltat. Här finns det gott om lejon, som man faktiskt kan se redan när man äter frukost i matsalen. Därifrån ser man nämligen ut över ett slätland där många djur betar. Här finns även elefanter, noshörningar, leoparder, geparder, bufflar, ja alla de djur man vill se på safarin.

Att se solen gå ner över Okavangodeltat och se djuren komma fram till vattnet är en helt fantastisk känsla. En känsla som är väldigt svår att beskriva i ord. För det är känsla som helt enkelt måste upplevas på plats.

Ett svar to “Vackra Okavangodeltat i norra Botswana”

  1. Anonymous 9 mars, 2007 den 2:09 e m #

    Älskar Afrika… och nu längtade jag dit igen. Sköna rader!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: